Regnbågskakan

Jag är dålig på att uppdatera, mest för att jag glömmer bort och speciellt glömmer jag bort att ta bilder på det jag tillverkar i köket.
Men nu så. Här kommer regnbågskakan, det första försöket gjordes i julas och bilderna kommer från denna, därav dess saknad av perfektion.

Du behöver:
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g matfett

1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
(det kan i vissa fall behövas en aning mer, smeten ska inte vara riktigt sockerkakssmetslös då de olika områderna inte ska flyta ut in i varandra för mycket!)
5 sorters karamellfärg (eller såklart; önskat antal)

Gör så här:
Smörj och bröa en form, använd en inte allt förstor form. Ju högre kakan blir, ju mer syns effekterna av regnbågsmönstret när man skär i den. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt

Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa ihop

Tillsätt vetemjölet och vispa försiktigt

Smält matfettet, häll i mjölk och låt sjuda bara en liten stund. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet.

Fördela smeten i fem (eller i det antalet karamellfärgsnyanser du valt) och blanda i karamellfärgen. Häll de olika smetarna i lika många antal spritsar (eller plastpåsar som man gör ett hål i ena kanten i spetsen på) och så är det dags:
Börja med en färg i mitten, bara ett tunt lager. Ta nästa färg och spritsa runt om den första, arbeta såhär med varje färg tills du tagit dig ut till kanten och sedan är det dags för nästa lager. Du arbetar hela tiden på samma sätt som det första lagret med att fylla på varje färg.

ställ in den i ugnen

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.


Voila!

(det här är ju bara ett enklare grundrecept, roligare blir kakan med uppiffning av smaker. Tex har jag gjort den med citron och ingefära. man kan även göra den efter receptet på en morotskaka och piffa till glacyren med någon kalasfärg. eller för guds skull - ha i saker som du tycker är goda och bra.)

Inga kommentarer: