Kärleksförklaring till Äggost

Är man uppvuxen till stor del i bohuslän är man ofta väl bekantad med Äggost. Det är en sån där sak som jag kan få otroliga craveings efter, för det är så hemskt gott. Kanske den bästa av alla efterrätter till och med. Det är det där sensommarminnet från då när björnbären kommit, när sommaren håller på att försvinna - som nu och landet och bara allt som är bra.

Och det är så hemskt lätt!
Äggost
4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil eller gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
1 dl kallt vatten

Äggen vispas och hälles jämte filen eller ättikan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostform (helst med gasväv så att vasslen lätt rinner av) och varva med socker. Låt kallna i formen och ordentligt rinn av. Stjälp upp och servera!
(serveras bäst med nykokt björnbärssylt)

1 kommentar:

Hanna - Bakfnatt sa...

Åh, jag fullkomligt älskar äggost med björnbärssylt!! Kul att stöta på det på en blogg =)