
Och det är så hemskt lätt!
Äggost
4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil eller gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
1 dl kallt vatten
Äggen vispas och hälles jämte filen eller ättikan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostform (helst med gasväv så att vasslen lätt rinner av) och varva med socker. Låt kallna i formen och ordentligt rinn av. Stjälp upp och servera! (serveras bäst med nykokt björnbärssylt)
4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil eller gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
1 dl kallt vatten
Äggen vispas och hälles jämte filen eller ättikan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostform (helst med gasväv så att vasslen lätt rinner av) och varva med socker. Låt kallna i formen och ordentligt rinn av. Stjälp upp och servera! (serveras bäst med nykokt björnbärssylt)
Receptet är taget från bohuslänsmuseum, http://www.bohuslansmuseum.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=39796
1 kommentar:
Åh, jag fullkomligt älskar äggost med björnbärssylt!! Kul att stöta på det på en blogg =)
Skicka en kommentar